Gereformeerde Kerk

Emmeloord

Login

Tijd met Jezus - Jos Douma

24 januari 2020

tijd met Jezus - luisteren in de stilte van de Jezusruimte
 • Bescheiden
  Zet uzelf aan tot bescheidenheid. (Romeinen 12:16)


  [LEES:]
  Wat valt je op in bovenstaande woorden? Wat raakt je?

  [LUISTER:]
  Bescheidenheid is een vrucht van mijn Geest. Laat mijn Geest in jouw werken zodat je niet meer uit bent op je eigen gelijk, je eigen succes, je eigen belangrijkheid. Heb de moed om bescheiden te zijn en de ander hoger te achten dan jezelf. Zet jezelf aan tot bescheidenheid. Ik zal het zegenen.

  [BID:]
  Heer Jezus, leer me om bescheiden te zijn.

  [WEES STIL:]
  Neem nu tijd om stil te zijn in Jezus' aanwezigheid.  lees meditatie op tijdmetjezus.nl >

Zon_vakantie.png

 

We zitten in een moeilijke periode op dit ogenblik en het is fijn dat we met vakantie konden. Heel hartelijk dank. Alles was verder prima in orde. Fijne caravan en camping.”

 

Lekker op vakantie…, maar als je dat niet kunt betalen? Met ons bent u er uit!

Zo'n vakantie wil mensen, met name uit de christelijke kerken, die door financiële omstandigheden niet op vakantie kunnen, een kosteloze vakantie bezorgen.

 

Vakantie is thuiskomen bij jezelf. Het is voor iedereen goed om er even helemaal uit te zijn, maar vakantie is wel een dure en ingewikkelde manier om op adem te komen…

Zo'n vakantie kan helpen doordat ze een aantal caravans op campings in Nederland heeft staan. Ook wordt gebruik gemaakt van vakantiehuisjes en caravans die door particulieren worden aangeboden.                                                                                                                                    

 

Wanneer u steeds de eindjes aan elkaar moet knopen en uw inkomen bestaat uit een minimumloon of -uitkering, en ook wanneer uw kosten (ziekte, schoolgaande kinderen, bedrijf etc.) zodanig zijn dat u na aftrek van deze extra kosten feitelijk een minimum inkomen overhoudt…kan Zo’n vakantie u met gesloten beurs een vakantie aanbieden!

 

De caravans zijn ingericht voor ongeveer 4-6 personen. Als u een vakantie krijgt aangeboden, laat Zo'n vakantie weten wat u zelf eventueel moet meenemen.  

Ook heeft Zo’n vakantie op elke camping een aanspreekpunt/contactpersoon. U wordt aan het begin van de week bezocht door deze contactpersoon en kunt voor allerlei vragen bij hem/haar terecht.

Het is ook mogelijk om een kampeerplek voor u reserveren, zodat u uw eigen, of geleende, tent mee kunt nemen.

 

Voor meer informatie:

Zo’n vakantie

Postbus 499

8000 AL  Zwolle

e-mail:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

website: www.stichtingzonvakantie.nl 

tel.:        0529 466 659

 

Giften zijn van harte welkom op: NL68 ABNA 0474 1558 03 t.n.v. Zo’n vakantie te Zwolle.

 

Kent u iemand waarvoor Zo'n vakantie kan bemiddelen of heeft u een eigen (sta)caravan of vakantiehuis en wilt u die beschikbaar stellen? Dan kunt u natuurlijk ook contact opnemen met Zo'n vakantie.

 


SSRO.png

 

Preken achter een zelfgebouwde kansel in Innsbruck

 

“Kent u Jezus Christus al?” Deze vraag stelt ds. Klaas Rozema (32) vrijwel wekelijks aan voorbijgangers in het centrum van het Oostenrijkse Innsbruck. In 2018 werd hij als missionair predikant uitgezonden naar deze stad.

 

De beginperiode in Innsbruck stond vooral in het teken van het regelen van praktische zaken, zegt ds. Rozema. „Ik moest op zoek naar woonruimte en wilde mijn spullen laten overkomen uit Nederland. Ik had geen auto, dus het was een heel geregel.”

 

Waar begin je als missionair predikant in een grote stad als Innsbruck?

„Ik ben begonnen met bidden of ik andere christenen mocht ontmoeten met wie ik zou kunnen bidden en Bijbellezen. Dat gebed heeft God verhoord. Ik heb contacten met christenen uit verschillende kerken. Op de hoek van de straat waar ik woon, zit een vrij behoudende evangelische kerk. De predikant vroeg mij of ik hem af en toe wil helpen. Inmiddels heb ik er twee keer gepreekt. Verder heb ik vrienden die afkomstig zijn uit Freikirchen in en rond Innsbruck, zoals pinkster-, baptisten-, of evangelicale gemeenten. Met hen voel ik me verbonden. Ik deel hun liefde voor Christus en de bereidheid om te dienen in Gods Koninkrijk.”

 

Als er al zoveel protestantse gemeenten zijn in Innsbruck, waarom zou er dan nog een gemeente bij moeten komen?

„Ik ben hier om vanuit de ERKWB een gemeente te stichten, maar dat is niet mijn enige doel. Mijn grootste verlangen is dat de inwoners van Innsbruck Jezus Christus leren kennen. Het grote onderscheid tussen de ERKWB en andere protestantse gemeenten is dat ons kerkverband een uitgesproken gereformeerd profiel heeft. Wij geloven in de kinderdoop en onderschrijven de Westminster Confessie, een Engelse gereformeerde geloofsbelijdenis. Dat neemt niet weg dat ik opensta voor samenwerking met andere kerken en hen help en ondersteun.”

 

Wat doet u zoal om Oostenrijkers te bereiken met het Evangelie?

„Elke dag begin ik met Bijbellezen en gebed. Dat is echt belangrijk voor mij geworden. Vooral in het evangelisatiewerk ervaar ik sterk mijn afhankelijkheid van God. Ik kan het zaad van het Evangelie slechts strooien, Hij geeft de vrucht. Toen ik twee weken in Innsbruck was, vroeg iemand van een baptistengemeente mij of ik samen met hem wilde evangeliseren in de stad. Inmiddels doen we dit elke week, soms wel met zeven man. We delen flyers met de Bijbelse boodschap uit en proberen in gesprek te komen met mensen. Ook geven we af en toe een Nieuwe Testament weg. De reacties zijn divers. Sommigen reageren sarcastisch, anderen zijn belangstellend. Ik hoor schrijnende verhalen. Van een dakloze of van iemand die in de prostitutie is beland. Dan doe ik niet veel meer dan luisteren. Soms mag ik bidden met die persoon.”

 

Hoe ziet uw dagelijks leven eruit in Oostenrijk?

„Het grootste gedeelte van mijn tijd gaat op aan het investeren in contacten en het voorbereiden van preken. Ik ga voor in Rankweil en in een evangelische kerk in Innsbruck. Verder bezoek ik op vrijdagavond regelmatig een jongerencentrum in de stad. Dat is opgezet door een diaconaal platform waarin verschillende kerken participeren. We doen gezellige dingen met de jongeren of delen koffie en thee uit aan voorbijgangers. Verder ben ik bezig met de voorbereiding van de cursus ”Christsein entdecken”. Dat is een soort Alphacursus die ik samen met een vriend deze maand hoop te geven.”

 

Hoe komt u aan deelnemers voor de cursus?

„Ik nodig mensen uit mijn persoonlijke contacten daarvoor uit, dus mijn buurjongens, mijn verhuurder en vrienden. We hopen op een groep van acht à tien personen. Groter hoeft van mij niet, dat belemmert een persoonlijk gesprek.”

 

Hoe hebt u de kerstdagen en de jaarwisseling doorgebracht?

„In een magazijn van een sportzaak heb ik de afgelopen twee zondagen een kerkdienst gehouden. Daarvoor had ik mijn persoonlijke contacten en mensen op straat uitgenodigd. Er kwamen de eerste keer acht mensen en een baby op af en de tweede keer ongeveer dertig bezoekers; allemaal Nederlanders. Daar was ik blij mee, maar tegelijkertijd vond ik het jammer dat er geen Oostenrijkers waren. Voor hen zit ik in Innsbruck.”

 

Hoe hebt u deze diensten ervaren?

„Het is mooi om op deze manier het Evangelie te verkondigen, maar ook zwaar. Ik had mijn preken voorbereid in het Duits, dat kostte veel voorbereiding. Verder komen alle praktische zaken op mij neer. Ik zet stoelen klaar, bouw een kansel van een tafel en een plastic bak van de Ikea, zet een welkomstbord voor de deur, maak een verkooptafeltje met Oostenrijkse souvenirs, regel de koffie voor na de dienst en maak een praatje met de gasten.

 

Hoe kijkt u naar de toekomst?

„Ik leef bij de dag en kijk welke deuren er voor mij opengaan. Mijn grootste verlangen is dat er veel Oostenrijkers tot geloof mogen komen en dat ik over tien jaar overbodig ben. In verschillende protestantse gemeenten in de stad zijn juist de leidinggevende personen afkomstig uit het buitenland. Het zou mooi zijn als er Oostenrijkers opstaan die het voortouw nemen.”

Dit artikel is, iets ingekort, met toestemming overgenomen uit het Reformatorisch Dagblad van 2 januari 2020.

Afbeelding1.png      Afbeelding2.png

 

SSRO.png

 

 

De SSRO (Stichting Steun Reformatie Oostenrijk) ondersteunt vier kleine gereformeerde kerken in Oostenrijk en Zwitserland. Zij dragen het Evangelie van Jezus Christus uit in een sterk geseculariseerde omgeving. Het bestuur van de SSRO is afkomstig uit de CGK, de GKV, de HHK en de PKN (Geref. Bond). Kijk voor meer informatie op: www.ssro.nl of www.reformiert.at. Volg de SSRO op Facebook (SSRO.NL) of op Twitter (SSROnl). Giften zijn erg welkom op NL34 RABO 0312 8935 07 t.n.v. SSRO – Hendrik-Ido-Ambacht. U kunt speciaal het werk in Innsbruck steunen door bij uw gift te vermelden: ‘Innsbruck – Rozema’.

 


Dit_Koningskind.jpg

 

Uitnodiging: ontmoetingsdag ‘Mijn kleinkind is ‘anders’

 

Grootouder zijn van een kleinkind dat ‘anders’ is brengt, naast vreugde, vaak moeite en zorgen met zich mee. Hoe kunt u ouders steunen in de opvoeding van hun kind(eren)? En welke belangrijke rol kunt u spelen in het leven van uw kleinkinderen?

Dit Koningskind organiseert op zaterdag 29 februari een ontmoetingsdag voor grootouders van kinderen met (niet) zichtbare beperking. Het programma van deze dag sluit aan bij zowel grootouders die eerder hebben deelgenomen als grootouders die zich voor het eerst aanmelden. Regioconsulenten Joke Leene en Ad Waardenburg begeleiden deze dag.

 

Voor wie:       Grootouders van kleinkinderen die ‘anders’ zijn

Datum:           Zaterdag 29 februari 2020 van 10:00 tot 15:00 uur (inclusief lunch)

Plaats:            Het Noorderlicht, Scharmbarg 37, 9407 EA, Assen
Aanmelden:
  www.ditkoningskind.nl  > agenda

Informatie:     030-2363788 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Belangrijk: Wij vragen aan de deelnemers aan deze dag een tegemoetkoming in de kosten in de vorm van een gift. Als richtbedrag voor deze activiteit vragen we van niet-leden per persoon € 20,00 en leden € 17,50. Als richtbedrag voor echtparen vragen we van niet-leden € 35,00 en leden € 30,00. Voor de betaling kun je op de dag zelf een machtigingsformulier invullen.

 

www.ditkoningskind.nl

 


 

Dit_Koningskind.jpg

 

Uitnodiging: ontmoetingsdag voor vrouwen waarvan de partner autisme heeft

 

Op zaterdag 28 maart organiseert Dit Koningskind in Hoogeveen een ontmoetingsdag voor vrouwen waarvan de partner autisme heeft. We gaan met elkaar in gesprek over de rol van communicatie in je relatie. Wat is hierin jouw eigen rol en wat mag je van je partner verwachten? Daarnaast bieden we een ontspannende activiteit aan. Deelnemers geven aan de persoonlijke en veilige sfeer afgewisseld met een ontspannen activiteit zeer te waarderen. Regioconsulenten Ad Waardenburg en Joke Leene begeleiden deze dag.

 

Hartelijk Welkom!

 

Voor wie:       vrouwen waarvan de partner autisme heeft
Datum:           zaterdag 28 maart 2020
Tijd:                10.30 – 19.00 uur (incl. lunch en diner)
Plaats:            Hoogeveenseweg 5, 7931TD Fluitenberg (Hoogeveen)                                          
Aanmelden:    www.ditkoningskind.nl                                                           

Informatie:     030-2363788 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Belangrijk: Dit Koningskind vindt ontmoetingsdagen belangrijk. Giften en ledengeld dekken echter niet alle kosten die wij maken (bv. voor personeel, materiaal en locatie). Daarom vragen wij van jou als deelnemer een tegemoetkoming in de kosten, in de vorm van een gift. Voor deze activiteit is het richtbedrag € 65,00. Voor de betaling kun je op de dag zelf een machtigingsformulier invullen.

 


Regiegroep_hereniging_NGK_-_GKv.png

 

Nieuwsbrief regiegroep hereniging: veel gestelde vragen

 

Gaat het niet opeens heel snel met de eenwording van de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt)? Moet de landelijke hereniging van beide kerken per se ook plaatselijk tot eenwording leiden? Wordt de kleine NGK niet gemakkelijk overvleugeld door de grote GKv? De onlangs verschenen nieuwsbrief van de regiegroep hereniging besteedt aandacht aan deze en een paar andere ‘FAQ’, oftewel veel gestelde vragen.

 

Die eerste vraag, over het tempo van hereniging, wordt hieronder beantwoord. Voor antwoorden op de andere vragen en meer nieuwsitems kunt u terecht op de website www.onderwegnaar1kerk.nl.  U kunt zich via die website abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief.

 

Tempo

Gaat het snel met de eenwording? Ja en nee. Sinds 2017, toen beide kerken gezamenlijk het verlangen uitspraken om één kerkgemeenschap te gaan vormen, gaat het inderdaad snel: plaatselijk zoeken steeds meer gemeenten contact met elkaar en commissies en deputaatschappen werken op veel terreinen samen.

Maar dit is niet de eerste fase van het proces. Ook voor 2017 was Gods Geest daarin al aan het werk en groeiden GKv en NGK steeds meer naar elkaar toe. Vanaf 2000, dus al twintig jaar geleden, is de herkenning van de eenheid in Jezus Christus doorgebroken. Daarna zijn de verschillen tussen GKv en NGK steeds kleiner geworden en is in intensieve gesprekken de ene na de andere barrière voor kerkelijke eenheid geslecht. Plaatselijke kerken zijn daar steeds over ingelicht en op synodes en landelijke vergaderingen is er veel over gesproken.

Hoogtepunt was het besluit van de landelijke vergadering van de NGK in 2014 om aan de GKv een ‘huwelijksaanzoek’ te doen: ‘Wij willen op termijn één kerk met jullie vormen.’ In 2017 zei de GKv-synode ja op dat aanzoek.

 

Koersbesluit

De nieuwsbrief van de regiegroep van januari besteedt ook aandacht aan andere zaken. Afgevaardigden uit NGK en GKv vergaderen tussen februari en mei van dit jaar op landelijk niveau, gedeeltelijk apart over zaken die het eigen kerkverband betreffen, maar voor een behoorlijk deel gezamenlijk. De voorgenomen hereniging zal in hun vergaderingen veel aandacht vragen. De bedoeling is dat er in het weekend van 7 en 8 februari een zogeheten koersbesluit besproken wordt. In dat koersbesluit stelt de regiegroep voor om als GKv en NGK verder te gaan op de weg naar de vorming van één kerkgemeenschap. Dat koersbesluit is het uitgangspunt voor alle overige besluiten van generale synode (GS) en de landelijke vergadering (LV).

Alles over synode en landelijke vergadering kunt u volgen op www.lv-gs2020.nl.  

 


 

Kerk Radio / Kerk TV

FacebookTwitterANBI_GKV

Nieuws ND

Geen feed gevonden